Sport inspanningstest voor effectief en gezond sporten
Wil je effectief je conditie trainen, afvallen, vetverbranding stimuleren en zodoende gezond en fit blijven of worden?
Bij Praktijk Henk Hesselink is het nu mogelijk om een uitgebreide gezondheidscheck en een rust-en inspanningstest te doen met behulp van de EC methode. (Energy Control) Deze methode met hart / long analyseapparatuur zijn ontwikkeld door Stans van der Poel, autoriteit op hart / long functie onderzoek, sportbegeleiding en medische fitness.
De test is er voor de startende sporter maar ook voor de gevorderde sporter. Bijvoorbeeld om inzicht te krijgen in het omslagpunt en eventuele fysieke beperkingen.
De test bestaat uit:
Een uitgebreide intake met o.a. een aantal gezondheidsvragen.
Bloeddrukmeting en een rust ECG (bepalend of een inspanningstest verantwoord is)
Zuurstofsaturatiemeting, met een sensor aan de vinger wordt de hoeveelheid zuurstof in het bloed bepaald.
Een BodyGram meting voor het verkrijgen van gegevens van de lichaamssamenstelling zoals vetpercentage, vetvrije massa, total body water, extra cellulair water enz.
Geavanceerde rustmeting van de hartslag, ademfrequentie en adempatroon. Hiermee kan vastgesteld worden of je niet teveel of te diep ademt, waardoor diverse klachten kunnen ontstaan. (hyperventilatie, oververmoeidheid, concentratieproblemen, vitaminen tekorten, verstoorde spijsvertering, verstoorde stofwisseling, hoge bloeddruk, etc.)
Inspanningstest
Met een inspanningstest fiets je eerst heel licht, dan gaat elke 2 minuten de fiets 25 watt zwaarder trappen, je blijft een frequentie van minimaal 70 omwentelingen per minuut trappen. Verschillende functies worden tijden deze test gemeten. De saturatie, bloeddruk, hart- en ademfrequentie wordt gemeten en we kijken natuurlijk hoe je met deze inspanning omgaat. Men krijgt een uitgebreid verslag met daarin de uitleg van alle meetgegevens. Met deze uitslag worden je persoonlijke verbrandingsniveau’s zeer nauwkeurig vastgesteld en ontvang je een persoonlijk advies en een trainingsschema met de daarbij behorende hartslagwaarden bij de verschillende inspanningszones D1, D2, D3 enz…
Tevens is het mogelijk met behulp van een app op een smartphone en een hartslag borstband zelf thuis, hardlopend, fietsend, of op je eigen sportschool te gaan trainen en feedback te ontvangen op je trainingsresultaten via de app. Deze app analyseert per dag je ademhaling, hartslag en geeft je trainingsadvies naar de conditie van de dag.